Danska fall

I brist på annan vettig sysselsättning under trettondagen, körde jag en tur till Danska fall vid Simlångsdalen, öster om Halmstad. Vädermässigt en härlig förmiddag och gott om vatten i ån.

Från Wikipedia:
“Benämningen Danska fall härrör från en sägen enligt följande: Efter  slaget vid Fyllebro den 17 augusti 1676 i kriget mellan danskar och svenskar under Karl XI:s regentskap, sägs en mindre del av den slagna danska hären ha flytt uppåt längs Fylleån, där de försökte gömma sig. En grupp hann så långt som till skogarna vid Assman nära Simlångsdalen. Enligt sägen försökte danskarna ta sig över en hängbro vid fallen i Assman. Svenskarna sägs ha jagat och hunnit upp dem och högg ner bron just när många danskar befann sig på den. Bron störtade ner i forsen och många danskar ska ha fallit i och omkommit. Mitt i det största fallet ligger en större sten, som med anknytning till Karl XI kallas Kungastenen.

Nedanför vattenfallen på västra sidan och ganska nära Assmans utlopp i Brearedssjön låg på 1700-talet platsen Jöransfors med ett järnbruk (där spik, redskap och annat smide tillverkades) samt med garveri och kvarn. Järnbruket var aktivt från 1727 till 1749 och var då en av Hallands största industri- och manufakturanläggningar. Idag finns inga byggnader kvar på denna plats.”

Idag är området ett av Hallands mest besökta naturreservat, väl värt ett besök, med kamera givetvis!

Det mindre, vänstra fallet   Foto: Curt Leidig

Det mindre, vänstra fallet Foto: Curt Leidig

Gott om vatten i ån Assman  Foto: Curt Leidig

Gott om vatten i ån Assman Foto: Curt Leidig

Vatten och is   Foto: Curt Leidig

Vatten och is Foto: Curt Leidig

_A0A0829

Märkliga “skumrondeller” i bakvattnet efter fallet. Foto: Curt Leidig

2 svar på ”Danska fall

Lämna ett svar